De unde vom mânca în viitor?

Protestele fermierilor de acum câteva săptămâni au împânzit Uniunea Europeană, iar toți cei chestionați chiar și de mine (europarlamentari în special) au susținut că nemulțumirile lor sunt reale și îndreptățite.

Semnalul tras de aceștia a arătat că în sectorul agricol problemele sunt mari și că anii care vor veni vor fi foarte provocatori din acest punct de vedere.

La toate acestea s-a adăugat și votarea în Parlamentul European a Regulamentului pentru Refacerea Naturii. Iar actul normativ pune presiune mare pe fermieri, prin introducerea de indicatori necuantificabili.

De fapt, specialiștii văd un punct de cotitură în acest nou regulament, care va naște dilema hrănirii populației Europei, la prețuri care să rămână accesibile.

Deja se vorbește despre o depopulare masivă a fermelor, în contextul în care migrația forței de muncă spre alte domenii și țări cu un nivel de trai ridicat este masivă. Ori această depopulare va duce la închiderea fermelor, ceea ce va lăsa Europa fără surse proprii de producere a hranei. Iar când ajungi să imporți mâncare, pe lângă că ești la mâna statelor nedemocratice, se naște și problema standardelor diferite la care această hrană este produsă.

P.S.: Problema depopulării și a lipsei măsurilor pentru combaterea acesteia este bine cunoscută de noi, atât în România, cât mai ales în Valea Jiului.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *