A început ”dezbaterea prezidențială”

Nici nu am intrat în anul electoral că deja au și început dezbaterile. E poate pe undeva firesc, ținând cont că tot românul se pricepe la politică. Și cum la noi politica e personalizată, trebuia să vină și discuția despre cine va fi Președintele României. O funcție cu oarecare greutate în trecut, dar compromisă teribil de Klaus Iohannis.

Tema își face deja loc în talkshow-urile politice, iar politicienii sunt luați la întrebări pe acest subiect. Gaz peste foc a turnat și INSCOP Research, care a făcut un sondaj de opinie pe această temă.

Surpriza a fost că pe primul loc se află Mircea Geoană, cel care a demarat un tur de forță pe la televiziunile românești după începutul războiului din Ucraina. Clasamentul continua cu Marcel Ciolacu (cunoscut în partidul său și sub numele de Marin), George Simion și Nicolae Ciucă. Într-un eventual tur II, Geoană i-ar surclasa atât pe George Simion, cât și Emil Boc. Toți ceilalți întrecându-l pe George Simion.

Dintre toți cei enumerați, este anunțat ca prezidențiabil doar George Simion, ceilalți fiind introduși în studiu mai mult prin poziția de șefi de partide. În cazul lui Geoană, nu știm încă dacă și cine îl va susține. Fără infrastructura unui partid sau a mai multora, îi va fi foarte greu să strângă voturile alegătorilor. E foarte probabil ca el să continue maratonul început acum mai bine de un an. Dar el a funcționat bine în absența anunțurilor celorlalți posibili candidați.

De notat rămâne începutul dezbaterii, urmând ca rezultatul să-l aflăm peste mai mult de un an de acum.

3 comments

  1. Discutam despre politica romaneasca si politicul ca o problema a fiecarui roman. Inainte sa intram in anul electoral deja se fac dezbateri si se fac sondaje despre cine va ocupa functia de Presedinte al Romaniei. Desi in trecut aceasta functie a avut o importanta mare, in ultimul timp a fost serios compromisa de Klaus Iohannis. Astfel, tema este deja subiect de discutii in talkshow-uri politice si politicienii sunt pusi la intrebari pe acest subiect. Recent, INSCOP Research a facut un sondaj de opinie care a adus o mare surpriza: pe primul loc se afla Mircea Geoana, iar in urma lui se afla alte nume precum Marcel Ciolacu, George Simion si Nicolae Ciuca. Este interesant de remarcat ca dintre toti acestia, doar Geoana este anuntat ca posibil prezidentiabil. Restul sunt introdusi in studiu mai mult prin prisma functiilor pe care le ocupa in partide. Cu toate acestea, nu stim inca daca si cine il va sustine pe Geoana, iar fara infrastructura unui partid sau a mai multora, ii va fi greu sa stranga voturile alegatorilor. Cu toate acestea, el continua aceasta campanie cu entuziasm incepand acum mai bine de un an. Ramane de vazut cum se vor desfasura lucrurile in urmatorul an.

  2. Intr-adevar, este surprinzator cum niciodata politica nu se lasa in voia timpului, fiind mereu prezenta si discutata. In ciuda faptului ca suntem abia la inceputul anului electoral, deja se dezbat posibili candidati la functia de Presedinte al Romaniei. Nu este de mirare, avand in vedere ca fiecare roman se considera un expert in politica. Si cum politica noastra este personalizata, inevitabil a aparut si discutia despre cine va fi viitorul nostru Presedinte. O pozitie cu oarecare consideratie in trecut, dar acum compromisa de Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *