Zilele în care se vorbește despre Valea Jiului

În fiecare iunie, de 30 de ani încoace, se vorbește despre Valea Jiului.

De ce?

Nu, nu pentru că aici s-ar fi întâmplat ceva extraordinar. Chiar nu.

Ci pentru că minerii din Valea Jiului (și numai ei) au descins ”să facă ordine” chiar în zorii democrației românești.

Premergător zilelor de 13 -15 iunie, echipe ale televiziunilor centrale descind în Valea Jiului, fac interviuri cu unii dintre participanții la evenimente, dar nu ratează să arate și locurile reale și urâte ale Văii, acele imagini ale sărăciei. Și bine fac.

Anul acesta a fost ceva mai special, pentru că s-au împlinit 30 de ani de la evenimente. 30 de ani în care nimeni n-a plătit pentru morții și răniții acelor zile. Halal Justiție!

Despre mineriade s-a scris și s-a vorbit foarte mult. A fost printre primele mari manipulări care au fost realizate de serviciile secrete (cele vechi- comuniste, dar și cele noi) la ordin politic.

Din păcate, minerii au căzut în capcană și sunt imaginea țapilor ispășitori ai acelor zile negre.

De treizeci de ani, în fiecare iunie, România își amintește de Valea Jiului.

Din păcate, nimeni nu a reușit să schimbe această percepție.

În ce privește realitățile Văii Jiului, ar fi trebuit ca politicienii să-și folosească toate forțele pentru a face din această zonă altceva decât este. Din păcate, nu i-a interest și nu-i interesează. Dar locuitorii acestor locuri continuă să-i voteze. De ce? Nu știu exact. Poate pentru că n-au văzut la niciunii altceva. Acesta este un răspuns.

Ceva pentru a înfrumuseța Valea Jiului face societatea civilă. După puterile ei. În curând, în centrul municipiului Petroșani va apărea o imagine care v-a schimba fața centrului.

Va vorbi România și despre asta?

0 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

39 − = 30