Prebilanț. Cum văd românii prezența României în U.E.

Am lansat de curând tema bilanțului pe care românii vor trebui să-l facă anul viitor, la împlinirea a zece ani de apartenență la Uniunea Europeană (U.E.).
Și nu am scris greșit românii, deși bilanțul ar trebui făcut de clasa politică și cei care ne guvernează.

Deși nu suntem deloc premianți la atragerea fondurilor europene și nici la dezvoltare, românii sunt în continuare euro-optimiști în proporție covârșitoare.

77% dintre români nu ar vota nicidecum pentru o eventuală ieșire a României din UE, arată un sondaj IRES, fapt ce demonstrează că un mesaj anti- UE nu ar prinde în țara noastră.

De altfel, și eurobarometrul dat publicității în luna august a acestui an arată că 70% dintre români sunt optimiști în privința viitorului Uniunii Europene, fiind depășiți doar de irlandezi, care sunt optimiști în proporție de 77%.

Și mai elocvent este sondajul care relevă că 65% dintre români consideră că prezența României în Uniunea Europeană a adus avantaje, relevă un sondaj INSCOP.

De altfel, e destul de clar că românii înțeleg pe deplin că, fără a fi devenit membrii ai UE, țara noastră ar fi arătat mult mai rău decât arată, iar nivelul nostru de trai ar fi fost și mai scăzut.

Nemulțumiri față de ceea ce se întâmplă în România există și e normal să existe, dar fără o a fi făcut parte din acest club, lucrurile ar fi arătat mult mai rău.

Dar oricât de nemulțumiți am fi, un mesaj politic naționalist anti -UE pare că nu ar prinde deocamdată.

Dar n-aș subestima deloc priceperea politicienilor români de a distruge și unul din puținele lucruri bune care s-au întâmplat României și românilor.
Voi reveni.

0 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *