Saptamana trecuta am fost la lansarea solutiei “Speak to me” in Valea Jiului. Este vorba despre o solutie care imbunatateste informarea publica si acorda asistenta telefonica cetateanului. Cei interesati pot gasi cateva informatii la acest link http://www.jvj.ro/index.php?cnt=articol3814. De aici a plecat si ideea acestui editorial.
Pentru ca o astfel de solutie ar trebui lansata in varianta pentru politicieni.
Ma uit deseori in spaţiunl public (destul de anost, de altfel) si observ ca din multe dezbateri politice lipseste actorul principal. Nu, nu politicianul, ci cetateanul. Politicienii se cearta sau incearca sa se promoveze, de multe ori stangaci, doar pe ei, uitand complet ca scopul lui ar trebui sa fie cetateanul si bunastarea lui. De asemenea, daca veti urmari instrumentele de comunicare folosite de politicieni, veti observa ca nu au tinta stabilita spre cetatean. De multe ori, aceste incercari stangace se adreseaza doar mass-mediei, incercand sa-si promoveze numele sau ideile politice. Lipsa de atentie aplicata cetateanului se vede si din faptul ca multi politicieni sunt preocupati de bunastarea proprie si foarte putin de cea a cetatenilor. De aici poate si diferentele atat de mari dintre nivelul de trai al politicienilor si cel al cetatenilor simpli.
Plecand de la solutia amintita mai sus, poate n-ar fi lipsit de sens sa lansam un demers care sa se numeasca chiar asa: Speak to me, politicianule!, adica Vorbeste cu mine, politicianule! Si sa-i fortăm pe toti politicienii sa ne includa in discursul lor si pe noi cetatenii. Sa le sanctionam public dezbaterile desarte despre functii si proceduri politice, despre scaune si sa-i obligam sa ne ia si pe noi în calcul. Sa le amintim ca nu mai e mult pana cand se vor ruga de noi sa-i votam. Pe scurt, sa-i determinam sa se intereseze si sa vorbeasca mai mult despre noi. Si pentru ca sunt multi care nu ne vad, nu ni se adreseaza, sa-i determinăm sa comunice cu noi. Sa devenim personajul important. Sa vorbeasca despre noi si pentru noi. Sa-i reintoarcem la esenta politicii.
Nu va fi usor. Chiar deloc. Insa daca nu vom face nimic, vom fi la fel de vinovati in fata generatiilor viitoare ca si ei. Ori reforma clasei politice, atat de tocita in ultimii ani, poate începe cu acest mesaj.
0 comments