Orice periplu prin zonele mai puțin umblate ale județului nostru este șocant pentru cel care le vizitează. Spun asta nu pentru că frumusețea nu ar fi răpitoare, nu pentru că aerul nu ar fi ozonat sau umbra pădurii nu ar fi răcoroasă. Nu!
Spun asta pentru că, dacă mergi suficient de sus, descoperi dezastrul lăsat de cei care taie pădurile, în dispreț maxim față de natură și față de oameni.
Mi s-a întâmplat să descopăr o nouă formă a dezastrului ecologic, ieri, în zona Valea Popii din Petrila. Aici, așa zișii tăietori de lemne, taie la ras porțiuni întregi de pădure. Lemnul este tras la drum, de unde, după ce poate mai stă puțin, este încărcat și dispare fără urmă.
Acești tăietori nu distrug doar pădurea. Distrug drumul forestier, care devine împracticabil chiar și pentru o bicicletă. Distrug și albiile pâraielor, pentru că trag arborii prin apă.
Am urcat ieri pe Valea Popii vreme de circa 2 ore și n-am văzut nicio secundă apa limpede. Ceea ce mi-a clarificat și mai mult imaginea dezastrului.
În 20 august au fost adoptate modificări ale Codului Silvic, în sensul înăspririi pedepselor pentru furtul de lemne, care devine penal indiferent de valoarea prejudiciului.
Poate că e un lucru bun.
Dar dacă aplicarea va fi tot românească, nu cred că se va schimba ceva.
Ba chiar cred că nu va face mare lucru acolo unde jaful este mascat de tăblițe pe care scrie ”Proprietate privată”.
Dar poate fi privat aerul pe care îl respirăm?
Poate fi privat muntele care o va lua la vale, după ce a fost dezgolit?
Comisia Europeană a cerut României, încă de la începutul acestui an să stopeze tăierile ilegale de arbori și a atras atenția asupra inconsecvențelor din legislația națională. S-a întâmplat ceva?
Doar noi putem face ceva. În 27 septembrie.
Atunci putem alege în funcțiile administrației publice locale oameni care să nu mai gireze dezastrul din pădurile județului Hunedoara.
Oameni care să spună ca și mine: Stop tăierilor de arbori! Stop abuzurilor!
0 comments