Tête-à-tête cu un fost președinte

Am urmărit aseară un interviu de excepție al fostului președinte al României Traian Băsescu.

Fără să-i iau din merite lui Cosmin Prelipceanu, trebuie să spun că i-am luat-o cumva înainte. Evident, nu am avut ocazia unui interviu amplu, ci doar a unui scurt tête-à-tête, pe holurile Parlamentului European de la Strabourg.

Se întâmpla în ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg, când, împreună cu colegul Cătălin Stancu, ne îndreptam spre Cantină, pentru a servi ultima masă din sejurul nostru în orașul francez. Ne-am intersectat cu el, chiar înaintea trecerii prin porțile care se deschid doar cu badge-urile pe care fiecare dintre cei care sunt în clădire le au. Excepție fac vizitatorii.

Îmbrăcat lejer, dar gros, Băsescu se plimba singur pe holurile parlamentului. Colegul meu i-a povestit puțin de Oprișan (Marian Oprișan, fost baron de Vrancea n.r.), iar eu i-am spus despre locul în care ne-am întâlnit cu mulți ani în urmă.

A fost încântat când i-am spus că întâlnirea a avut loc pe drumul care îi poartă numele și și-a exprimat dezamăgirea că drumul nu a mai fost finalizat, susținând că ceea ce urma să se facă era destul de accesibil.

L-am întrebat, cum cred ca era firesc, cum e cu sănătatea. Când mi-a răspuns ”Bine” parcă l-am revăzut pe Băsescu de odinioară.

Ne-am revăzut seara, la aeroport, când am remarcat cum toți europarlamentarii care plecau cu acel avion s-au strâns în jurul lui, imediat ce l-au zărit la o masă. Am reușit să aud chiar apelative precum ”Domnule președinte” sau ”Excelență”.

În avion cred că s-a urcat printre ultimii, lăsându-ne pe noi ceilalți să ne așezăm liniștiți.

La București a coborât printre primii, doar a stat, ca și ceilalți colegi europarlamentari, la business class.

La controlul pașapoartelor două doamne sosite din Portugalia erau entuziasmate că l-au văzut.

P.S.: M-am bucurat să aflu din interviu că este preocupat de tineri, că a preferat să ducă la Bruxelles elevi de liceu și nu oameni de partid (cum fac marea majoritate a europarlamentarilor români) și că, prin fundația sa, va vizita liceele din România, unde le va vorbi elevilor.

A, dacă nu știați, nu mai candidează pentru nicio funcție.

One comment

  1. FELICITARI !!! Domnul Presedinte a venit de mai multe ori in VALEA JIULUI !
    A fost un Presedinte activ, poate prea activ de multe ori. In urma lui a ramas
    ceva chiar daca nu toate au fost terminate. Am devenit nostalgic.
    Multa sanatate, DOMNULE PRESEDINTE BASESCU !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *