Un amic și un realizator de emisiuni radio mi-au vorbit despre Andrei Perneș, în urmă cu mai mult timp. N-am avut ocazia să-l cunosc personal. Însă, m-am lovit astăzi cu totul întâmplător de un interviu pe care l-a acordat ziarului (atenție sporită, văr rog!) Formula AS.
Înțeleg din ce mi-au spus cei doi amintiți mai sus și din interviu că Andrei (îmi permit să-i spun pe nume întrucât sunt mai în vârstă decât el) își dorește să candideze la Primăria Orașului Uricani. Citind însă interviul constat că, Andrei are 28 de ani și că el apreciază acest lucru ca o virtute, deși chiar el spune că, la început, oamenii nu l-au luat în serios. Acum însă e altceva.
Unul dintre argumentele din mintea sa pentru care îl iau acum oamenii în serios este ”(…) faptul că sunt căsătorit, am o viață stabilă (…)”.
Adică, cei care nu sunt căsătoriți și n-au o viață stabilă (oare ce o fi însemnând asta?!) nu ar trebui să fie luați în serios.
Mă revolt în picioare împotriva acestei arfirmații extrem de ciudate!
Apoi, politicianul nostru face un apel ”la tineri” să se implice în politică. ”Dacă au simț civic, dacă le place să fie implicați în viața comunității din care fac parte, este foarte important să intre în politică, pentru că doar așa putem să resetăm actuala clasă conducătoare”, spune Perneș în interviu.
Ca specialist în Participare publică, îi spun lui Andrei că simțul civic nu se manifestă neapărat în politică. Sunt și alte forme mult mai interesante pentru ca tinerii se se implice în viața comunității din care fac parte.
Nu știu cine este sfătuitorului în materie de comunicare și PR al lui Andrei Perneș, dar cred sincer că ar trebui schimbat rapid. Când dai un interviu te pregătești puțin. Îți cântărești bine vorbele, nu arunci cu cele care îți sună bine ”la ureche”.
Aș vrea să îți dau circumstanțe atenuante, pentru lipsa de experiență în acordarea de interviuri, dar nu pot. Doar ești căsătorit și ai o viața stabilă. De aici încolo poți să spui oricâte prostii poftești, nu?
Ei bine, nu!
În politică, gura bate fundul.
Încă vreo două-trei de-astea și nu cred că o să mai asculte nimeni.
Eu cred ca avem nevoie de politicieni tineri care sa spuna ce simt, nu ce ii sfătuiește un om de PR, nu vorbe goale. Te rog sa ne spui concret in ce se pot implica tinerii cu spirit civic astfel incat sa aiba un impact benefic in societate. Care sunt formele mult mai interesante? Multumesc.
Politica este o știință. Dacă mergem pe ideea că politicienii tineri trebuie să spună ce simt, pățim ca domnul Perneș. Nu cred că este ceva peiorativ în a te consulta cu un om de PR. Dimpotrivă. Este o dovadă de profesionalism. Politic. Revenind la tineri, ei pot activa în organizații neguvernamentale de tineret sau nu numai. Vă asigur că pot face mult mai mult bine decât să bată câmpii în interviuri așa-zis politice.
Cu stimă,
Nicu Tașcă