Acordul comercial UE- Canada, CETA, se semnează astăzi, după ce o vremea a fost în stand by din cauza opoziției Walloniei (o regiune a Belgiei). Iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, vede semnarea ca pe o ”misiune îndeplinită”.
Parcă pentru prima dată România a decis să joace tare și și-a negociat Veto-ul în contrapartidă cu eliminarea vizelor.
Fără a fi vreo mare victorie- numărul românilor care vor să călătorească în Canada este, de altfel, destul de mic- este o poziție care schimbă cumva paradigma politicii practicate de București.
Ne-am hotarât să obținem ceva din orice vot, din orice oportunitate.
Ne face asta oportuniști? Probabil că da.
Dar, nici nu prea aveam multe soluții, dacă ne uităm la inflexibilitatea premierului canadian Justin Trudeau, copilul terbil al politicii mondiale, care l-a cam tratat cu sictir pe francofonul Dacian Cioloș, cu ocazia vizitei acestuia din urmă în Canada.
Sigur că nu vom scăpa de vize înainte de adoptarea acordului în parlamentele naționale al membrilor UE, dar oricum termenul negociat era 1 decembrie 2017, așa că nu e vorba de nicio întârziere.
În afara chestiunii vizelor, România nici nu prea mai avea ce negocia.
Temerile wallonilor nu sunt neapărat și ale noastre.
Noi nu mai avem prea multe de protejat. Mâncarea din supermaketurile din România este peste 90% din import, iar economia noastră nu este suficient de competitivă să se bată cu cea europeaană, dar cu cea canadiană. Așa că, luăm și noi ce putem din acest acord.
Întrebarea care se naște este dacă vom proceda la fel și în cazul TTIP (Acordul comercial UE -SUA). Va fi acel acord cheia pentru ridicarea vizelor pentru SUA?
Precedentul este deja creat.
P.S. Dincolo de importanța lor la scară europeană, CETA și TTIP mi-au stârnit interesul și pentru că întâmplarea a făcut să fiu prezent la protestul celor care se opun acestor acorduri, în luna septembrie, la Bruxelles.
Demn de merntionat este faptul că opozații asemănau aceste acorduri cu un cal troian care este adus în Uniunea Europeană.
Iar lecția protestului poate fi oricând predată românilor.
0 comments