O vorba inteleaptă spune ca poporul are intotdeauna dreptate. Zicerea se refera in special la momentele in care poporul isi face auzita opinia. Iar un astfel de moment este cel al alegerilor. Desi multi au anuntat cu surle si trambite ca vor invata din mesajul transmis de popor, istoria recenta ii contrazice flagrant.
Cele mai multe momente de invatare ratate le-a avut PSD-ul, care desi a pierdut mai multe randuri de alegeri, ultimele chiar duminica trecuta, nu pare sa fi invatat mare lucru. Desi fetele de la conducerea partidului s-au mai schimbat, structura teritoriala si organizatorica a ramas tributara baronilor locali mai mici sau mai mari. Cand insa acestia sunt arestati sau faptele lor de coruptie devin notorii se plateste pretul electoral. Acesta nu este platit de cele mai multe ori in feudele baronilor, ci la momentele mai importante, la alegerile mari, cum sunt Parlamentarele sau Prezidentialele.
Victor Ponta a transmis public ca a inteles mesajul electoratului, insa sunt sceptic ca PSD se va reforma, ca oamenii patați si culpabili vor fi inlocuiti cu unii curati si mult mai buni la capitolul comunicare. Timpul ne va demonstra daca am avut sau nu dreptate, insa istoria de pana acum a acestui partid arata ca nu s-a intamplat mare lucru.
In alte partide isi fac loc altfel de actiuni politice. De parca ar fi castigat chiar ei alegerile din 16 noiembrie, unii lideri nu se sfiesc sa-i culpabilizeze pe cei care n-au votat după dorinta sufletului lor. Acest mecanism functionează după logica comunista cine nu e cu mine, e impotriva mea si trebuie pedepsit. Un astfel de coportament am văzut la un lider liberal din județul Hunedoara. El și-a descoperit de curand un iluzoriu talent de pamfletar si a inceput sa si-l exercite din plin a doua zi după alegeri. Dincolo de unele sintagme care il arunca in zona adolescentina a politicii de cartier, acesta nu se sfieste sa eticheteze după bunul plac cetatenii care au votat altfel decat crede el. Si parca imi seamana teribil cu sintagma anilor ’50, cand cei de alta factura sociala decat nouinstauratul regim comunist erau catalogati “burghezi”, culpabilizati si aruncati in puscarii. Totul pentru ca aveau o alta opinie politica, diferita de cea oficiala. Cam asa pare ca gandeste si liderul liberal al anului 2014.
Desi par diferite, cele două pozitionari au aceeasi finalitate. Pesedistii anunta ca au inceput sa invete din esecul in alegeri, dar procesul, cel mai probabil, va esua. Ei vor insa sa fie credibili si aduc exemplul respingerii Legii amnistiei si gratierii si oferirea unor nume grele Justitiei. Iar liberalii nu se feresc sa culpabilizeze in stanga si-n dreapta, nevazand ca nu au fost in stare sa gasesca niste lideri credibili in organizatiilor lor, ci s-au agatat oportunist de numele si credibilitatea extrem de scazute ale unor neaveniti. Cine este mai departe de lectia pe care ar trebui s-o invete va las pe dumneavoastra, dragi cititori, sa decideti.
0 comments