Lectia ungureasca

  In ziua votului, dupa ce am vizionat o emisiune interesanta cu sociologul Gheorghe Onut (sa nu te superi, Valentin Fulger!), am ales sa nu scriu despre importanta participarii la vot. Ci despre o lectie care mi se pare ca n-a fost dezbatuta suficient. Si, evident, nici invatata. Ia sa vedeti!
  Vecinii nostri unguri ne demonstreaza permanent ca avem ce invata de la ei, dar nu vrem s-o facem.
Nu tin neaparat sa ating acest subiect, dar dupa ce vizitezi Budapesta, Bucurestiul arata si mai rau decat inainte.
In planul civic insa, e diferenta cea mai mare.
Cand zburdalinicul Viktor Orban si guvernul sau au anuntat ca vor sa impoziteze internetul cu 50 de eurocenti pentru fiecare giga, strazile Budapestei s-au umplut de multe zeci de mii de oameni. Calculatoarele si monitoarele au coborat in strada pentru a-i arata lui Orban ca decizia sa este tampita de-a dreptul. Manifestatiile au continuat si, pana la urma, Viktoras Orban a trebuit sa renunte la idee.
  Bucuresti, Romania, 1 aprilie 2014, Victor Ponta instituie o noua taxa pe carburanti de 7 eurocenti pe fiecare litru. Cateva voci raslete critica decizia, se fac emisiuni la televizor, transportatorii internationali refuza sa mai alimenteze in Romania. Romanul insa inghite galusca ( a cata oare?) si baga si mai adanc mana in buzunar. Asta chiar daca noua taxa este mult mai costisitoare pentru roman decat taxa pe internet pentru ungur.
  Seamana ceva? Nu. Desi suntem in aceeasi parte a Europei, nu prea avem multe in comun.
Sper sa inavatam si noi candva lectia ungureasca. Si sa nu mai inghitim galuste la nesfarsit.
Mai ales ca vecinii nostri nu contenesc sa ne tot arate diferenta. Si o sa ne tot arate.
  Deseara dupa ora 21 si pe 16 noiembrie, cam pe la aceeasi ora, vom stii sigur daca am invatat ceva sau nu. Pronosticul meu e ca nu se va schimba nimic.

0 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *